sr2logo
Planeta Ziemia, jakiej nadal nie znamy - Strony Rynku

Planeta Ziemia, jakiej nadal nie znamy

Untitled-1Choć nasza relacja z Ziemią jest krótkotrwała, to na stałe pozostawiamy po sobie ślad ekologiczny.

Człowiek z całą swoją niezwykłą złożonością jest najwyższym wytworem procesu ewolucyjnego i najbardziej zdumiewającą istotą świata żywego. Ludzkość eksploatuje naturalne zasoby z własnego środowiska w galopującym tempie przy użyciu właściwych swojej jednostce cech charakterystycznych umysłu, narzędzi, maszyn czy urządzeń eksploatacyjnych.

Niska świadomość własnego oddziaływania na środowisko

Zmiany klimatyczne, zmniejszanie się powierzchni lasów, degradacja gleby, kurczenie się zasobów wody pitnej i wymieranie gatunków to tylko niektóre efekty rosnącego śladu ekologicznego. W Polsce według światowych danych zużywane jest więcej zasobów niż przeciętnie na świecie. Rosnący konsumpcjonizm kierowany naszymi nawykami posiadania więcej niż potrzebujemy stawia aspekt środowiskowy na najniższym poziomie przy dokonywaniu wyboru produktów codziennego użytku. Polacy kierują się ceną i składem produktu. Kwestie związane z ekologią pozostawiane są producentom. Wpływ produktu czy jego opakowania na środowisko naturalne są dla większości mało istotne. W gruncie rzeczy w okresie przyśpieszonego uprzemysławiania i rozwoju gospodarczego rozpoczęta w systemie socjalistycznym idea została głęboko zakorzeniona w naszym „systemie wartości”. Edukacja obywateli o środowisku naturalnym powinna być oparta na wiedzy merytorycznej i kształtować postawę emocjonalną. Wyłącznie jednostka zdolna do wartościowania zjawisk zachodzących w przyrodzie i etycznego postępowania w środowisku jest w stanie aktywnie uczestniczyć w działaniach na rzecz ochrony środowiska.

Świadomość ekologiczna producentów

Świadomość ekologiczna Polaków będzie rosła, gdy na stałe praktyka zostanie wpisana w naszą codzienność. Narzucone restrykcje na przedsiębiorców dotyczą głównie strefy działalności firmy. Dla większości pracowników stanowią zatem funkcję poznawczą obejmującą wiedzę o środowisku, jego ochronie i zagrożeniach. W naturalny sposób kształtowane są w nich postawy nacechowane szacunkiem do naszej planety. A co jeśli firma przełoży tę praktykę na ofertę produktową skierowaną bezpośrednio do klienta?

GreenTree edukuje

Fabrykacja w GreenTree Group sp. z o. o. odbywa się w ramach outsourcingu u największych obecnie producentów produktów kompostowalnych PLA. Produkcja GreenTree obejmuje w Polsce 90% asortymentu. Przezroczysty biodegradowalny termoplastyczny poliester wytwarzany jest z surowców odnawialnych. Granulaty PLA i jego blendy stosowane są do produkcji np. folii, kubków, butelek, włókien i włóknin. Obecnie jest to najwygodniejsza forma realizacji, ponieważ spółka może prowadzić projekty dla wielu partnerów korzystając z know-how specjalistów najwyższej klasy.
BIO Kompostowalne produkty oferowane przez producenta pod marką Froggy wykonane zostały z polimeru uzyskiwanego z kukurydzy, a dokładnie konwersji dekstrozy kukurydzianej – polilaktyd. Ulegają całkowitej biodegradacji i nadają się do kompostowania. W wyniku tego procesu otrzymujemy wodę, CO2 oraz biomasę stanowiącą doskonały środek do nawożenia roślin. Rozkłada się w glebie po upływie ok. 12 miesięcy, a w przemysłowych kompostownikach po ok. 6 tygodniach. W skład portfolio marki Froggy wchodzą jednorazowe produkty m.in. kubki do napojów zimnych i gorących, talerze, tacki, sztućce, słomki, reklamówki, worki na śmieci.

Kompostówka … z natury reklamówka

Reklamówki oferowane przez producenta GreenTree są produktem jednorazowym wykonanym ze skrobi kukurydzianej z domieszką estrów pochodzących z olejów roślinnych. Ulegają całkowitej biodegradacji i nadają się do kompostowania. „Kompostówka” wykonana jest z materiału zgodnego z europejską normą EN 13432, co oznacza całkowitą kompostowalność i bezpieczeństwo użytkowania.

GreenBag marki Froggy

Worki biokompostowalne wyprodukowane zostały z naturalnych składników. Do ich produkcji użyto BIO polimerów kompostowalnych oraz dwóch rodzajów skrobi kukurydzianej oraz ziemniaczanej. Ulegają biodegradacji na kompostowniku po około 45 dniach. Doskonale nadają się na gromadzenie odpadów BIO. W całości można umieszczać je w zbiorczym koszu na odpady BIO bez konieczności wysypywania z plastikowego worka wsadu.

Należy pamiętać, że bioodpady to odpady pochodzenia roślinnego i nabiał (resztki serów, skorupki jajek), które należy wrzucać do odpowiedniego pojemnika oznaczonego kolorem brązowym. Tak oddzielone bioodpady trafiają do kompostowni, gdzie przerabiane są na nawóz dla roślin.

Domowe kompostowanie

A czy wiesz, że bioodpady można kompostować również u siebie w domu, firmie albo w szkole? Popularność nieprzemysłowego biokompostowania stale rośnie. Odpowiednie i skuteczne kompostowanie co prawda wymaga pewnej dawki wiedzy oraz narzędzi, jednak informacja o tym, jak prawidłowo przygotować i utrzymywać domowy kompostownik jest łatwo dostępna – choćby w internecie. Bez problemu można również zapisać się na odpowiednie warsztaty lub zaopatrzyć się w odpowiednią maszynę kompostującą.
Sposoby przetwarzania bioodpadów:
Kompost – nawóz z tradycyjnego kompostownika to najdawniejszy sposób kompostowania bioodpadów. Po wydzieleniu w ogrodzie specjalnego miejsca, gdzie wrzuca się wszystkie bioodpady w wyniku powolnego rozkładu po mniej więcej roku powstaje pierwszy nawóz.
Biohumus – nawóz z kompostownika z dżdżownicami kalifornijskimi. To szczególny sposób kompostowania. Odbywa się w zamykanym pojemniku,
a w kompoście hoduje się specjalny gatunek dżdżownic, które żywią się bioodpadami i zamieniają je w specjalny rodzaj nawozu – biohumus, który wyjątkowo nadaje się do nawożenia roślin jadalnych. Pierwszy nawóz powstaje po około roku.
Prekompost – nawóz z maszyny kompostującej (np. OKLIN). To najnowszy i najszybszy sposób kompostowania. Proces odbywa się w specjalnym urządzeniu, gdzie w ciągu kilku godzin, dzięki dodatkowemu działaniu mikroorganizmów i wyższej temperatury, bioodpady zamieniają się w nawóz – prekompost.

Produkt w obiegu

Urządzenie OKLIN to najnowocześniejszy proces kompostowania, który sprawdzi się w biurze, domu albo w szkole. Przetwarza najszerszą gamę bioodpadów – bezpiecznie kompostuje resztki mięsa czy skórki cytrusów. Korzystanie z urządzenia to na chwilę obecną najszybszy sposób kompostowania, gdzie uzyskanie prekompostu trwa zaledwie 24 godziny. Wymieszany z ziemią lub liśćmi prekompost (sam jest zbyt stężony) nadaje się do nawożenia domowych i ogrodowych roślin ozdobnych. Maszyna kompostująca OKLIN zdobyła w 2018 roku I nagrodę Ministra Środowiska w konkursie „Produkt w obiegu”.