sr2logo
Pracownik to dla nas priorytet - Strony Rynku

Pracownik to dla nas priorytet

Solidny pracodawca to firma, która potrafi zyskać uznanie i zaufanie pracowników. Transgourmet Polska, właściciel marek handlowych Selgros Cash&Carry i Transgourmet, po raz kolejny otrzymał prestiżowe wyróżnienie w konkursie Solidny Pracodawca Roku. Tytuł jest przyznawany przez pracowników oraz niezależne eksperckie jury. 

Solidny Pracodawca Roku to ogólnopolski konkurs przeznaczony dla dużych firm, którego celem jest wytypowanie najlepszych pracodawców w Polsce oraz promocja nowoczesnego i odpowiedzialnego zarządzania kadrami. Komisja konkursowa przy wyborze wiodących firm kieruje się kompleksowym systemem kryteriów, które pozwalają precyzyjnie ocenić wszystkie obszary, w jakich aktualnie kształtują się relacje pracodawcy z pracownikami.
Przede wszystkim oceniane są podstawowe czynniki, takie jak warunki pracy (przestrzeganie przepisów BHP i prawa pracy), terminowość wypłat, warunki socjalne, możliwość realizowania ścieżki kariery i awansu, systemy motywacyjne, dodatki socjalne, polityka rozwoju pracowników, programy angażujące w działalność charytatywną, środowiskową i społeczną, opinie zewnętrzne i wewnętrzne (m.in. PIP, urzędów pracy, władz lokalnych, organizacji biznesowych), a także rotacja i dynamika zatrudnienia. Oprócz oceny podstawowych czynników wpływających na warunki pracy, ważne są także wszystkie działania nakierowane na podnoszenie kwalifikacji pracowników, programy motywacyjne oraz praktyka zatrudniania osób starszych i młodych ludzi, debiutujących na rynku pracy. Jury przykłada znaczną wagę do oceny działań firmy w zakresie polityki społecznej i odpowiedzialności biznesu.

Konsekwentnie w dobrym kierunku

Selgros i Transgourmet od początku swojego istnienia wiążą sukces z jakością, jaką mogą dostarczyć tylko maksymalnie wykwalifikowani, zadowoleni z warunków pracy i utożsamiający się z firmą pracownicy. Polityka kadrowa jest dziś kluczowym obszarem funkcjonowania każdego przedsięwzięcia biznesowego, a szczególnie w branżach, gdzie obsługa klienta gra decydującą rolę. Aby zyskać przewagę konkurencyjną, należy bardzo świadomie i kompleksowo kształtować wszystkie relacje wewnątrz organizacji. Konsekwentnie budowane i stale wzbogacane o nowe elementy programy z zakresu HR muszą opierać się na długofalowych perspektywach i stabilnych podstawach. Tylko wtedy mogą zyskać uznanie pracowników. Selgros i Transgourmet obok zapewniania atrakcyjnych warunków pracy stawia na rozwój swoich pracowników i podnoszenie ich kwalifikacji. Istotnym elementem jest też fakt, że o zatrudnienie w firmie mogą ubiegać się osoby w każdym wieku, nawet jeśli nie mają wcześniejszego doświadczenia zawodowego czy kierunkowego wykształcenia. W Selgros oraz Transgourmet praca czeka zarówno na osoby wkraczające w życie zawodowe, jak i pracowników starszych. Firma oprócz szkoleń i możliwości awansu w strukturach organizacji zapewnia pracownikom umowę o pracę oraz rozbudowane pakiety socjalne (rabaty, świadczenia świąteczne, dofinansowanie wypoczynku pracowników, kolonie dla dzieci pracowników i inne).

Rozwój już na starcie

Szkolenia, kursy i trening umiejętności pracowników są dziś nie tyle inwestycją, co niezbędnym narzędziem pozwalającym utrzymać pozycję w aktualnym otoczeniu biznesowym. Pracownicy w niemal wszystkich sektorach firmy oczekują i potrzebują efektywnego wsparcia w podnoszeniu swoich kompetencji. Osoby zatrudnione w halach, w magazynie foodservice, a także centrali wymagają stałego doszkalania zarówno w zakresie umiejętności interpersonalnych jak i wiedzy ogólnej, obejmującej zmieniające się na rynku tendencje. Równie istotne są specjalne programy stażowe oraz szkoleniowe, dzięki którym studenci i absolwenci szkół średnich mogą płynnie wejść na ścieżkę rozwoju profesjonalnej kariery.

Ekspercka inspiracja

Niedawne otwarcie drugiego Instytutu Kulinarnego Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą, ma służyć zarówno klientom Transgourmet foodservice i HoReCa Selgros Cash&Carry, jak i pracownikom, którzy pod okiem najwybitniejszych specjalistów będą zdobywać unikatową wiedzę o najnowszych trendach kulinarnych. Instytut stanowi miejsce spotkań czołówki polskich kucharzy. To tutaj Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni trenuje do Kulinarnego Pucharu Świata. Z jego możliwości korzystają także polscy reprezentanci konkursu kulinarnego Les Chefs en Or, organizowanego przez Transgourmet Francja. Każdy z pracowników, który odbędzie szkolenie w tak inspirującym środowisku, nie tylko wzmacnia swoje kompetencje zawodowe, ale także zyskuje przynależność do ekstraklasy ekspertów branży gastronomicznej.

Follow by Email
LinkedIn
Share